Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Protest voor 'verkoop aan commercie' Marie Heinekenplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.57 uur

150.000 euro draagt Heineken bij aan het opknappen van het Marie Heinekenplein. Er komt onder meer een fontein in de vorm van een ster van het biermerk, en dat stuit bewoners tegen de borst. Vanmiddag was er een protest.

'Dat het plein moet worden opgeknapt, daarover zijn we het met elkaar eens. Maar dat dit door de gemeente eigenlijk verkocht is aan de commercie dat stuit ons tegen de borst', zegt buurtbewoner Miguel Stigter. 

Naast de plannen om het plein op te knappen wil Heineken de uitgang van de Heineken Experience, in 2015 goed voor zo'n 900.000 bezoekers, vestigen aan het plein. De bezoekers passen niet meer goed op de huidige plek aan de Stadhouderskade. Een buurtbewoner zegt dat er volop andere oplossingen hiervoor zijn. 'Daarover willen we best met Heineken nadenken. Maar we laten het niet gebeuren dat het totale karakter van de wijk en dit plein wordt vernacheld', aldus Wouter Huisman. Hij beaamt dat de hulp van de lokale politiek hard nodig is.

D66 zegt in een reactie dat 2700 bezoekers per dag meevalt. 'Ik zie niet de grote problemen die sommigen zien', zegt Eelco Huizinga van D66 Amsterdam Zuid. De SP en GroenLinks zijn wel tegen de de plannen voor het Marie Heinekenplein. 'Stel je voor dat Nutella het Leidseplein gaat sponsoren en ze maken er een grote wafel van. Het hek is van de dam, je moet er niet aan beginnen', vertelde Tiers Bakker van de SP eerder tegen AT5.