Start van hoofdcontent

Stad

nl

Winkelier start petitie tegen toeristenwinkels in binnenstad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 februari 2016, 23.33 uur

IJssalons, Argentijnse steakhouses, pizzeria's, massagesalons, souvenirwinkels en mini-supermarkten. Winkelier Dick Eberhardt is helemaal klaar met de grote hoeveelheid toeristenwinkels in het centrum. Hij is een petitie gestart onder de noemer 'Red de Winkels' om het onderscheidende winkels en horecagelegenheden te beschermen.

Met een ingehuurd campagneteam werden vanmiddag handtekeningen van toeristen en voorbijgangers ingezameld. 'We hopen dat we de plaatselijke politiek en de landelijke politiek kunnen overtuigen om het historisch centrum een status aparte te geven, waardoor we zelf weer het heft in handen kunnen nemen. Zodat we weer een leuk en aantrekkelijk centrum kunnen bouwen voor iedereen en niet alleen voor die toerist die alleen maar achter het ijsje loopt aan te likken.'

Hoewel de voorbijkomende toeristen die AT5 sprak in eerste instantie het probleem niet inzagen, zetten ze uiteindelijk toch hun krabbel. 'Als mensen even de tijd nemen en je kan het uitleggen, dan zijn ze het met je eens. En Amsterdammers helemaal, die zijn het allemaal zat', aldus een van de campagneleden. Eberhardt is tevreden als hij 40.000 handtekeningen weet op te halen, de teller op de website stond vanavond op ruim vijfhonderd.