Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP pleit opnieuw voor maatregelen na dood Britse toerist

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 februari 2016, 19.37 uur

De SP wil dat er touwen of trappen komen zodat mensen die in de gracht vallen er weer uit kunnen komen. De partij pleitte al eerder voor dergelijke maatregelen, maar na de dood van de Brit Richard Cole staat het voor de partij opnieuw op de agenda. Jaarlijks vindt de politie gemiddeld vijftien lichamen in het water, meestal dronken mensen die per ongeluk te water raken en niet meer op de kade kunnen komen.

Cole's lichaam werd maandagavond in de Herengracht gevonden, nadat hij een week eerder bij het Thorbeckeplein verdween. Vorig jaar werd het lichaam van de Noorse toerist Torre Grodem nabij het Max Euweplein in het water gevonden en begin december werd het lichaam van de Schotse toerist Chris Nelson aangetroffen in de gracht bij de Oudeschans.

Lees ook: SP wil trapjes tegen verdrinking in grachtenwater

'We hebben dit al eerder aan de orde gesteld. We hebben toen ook voorgesteld om ter plekke maatregelen te nemen. Op plekken waarvan je weet dat het uitgaansplekken zijn waar mensen na afloop in de gracht staan te plassen, stellen we voor om daar touwen aan de kades te spannen. Zodat mensen zich in ieder geval vast kunnen houden', aldus Nelly Duijndam van de SP.

Duijndam denkt dat ook een campagne zou kunnen helpen bij het voorkomen van dergelijke ongelukken. 'Je zou kunnen denken aan een campagne met bierviltjes. Plassen in de gracht is gevaarlijk of dodelijk. Dan worden mensen er op gewezen. Er moet veel meer aandacht voor zijn dat het heel gevaarlijk is.'

Ook de PvdA maakt zich zorgen en gaat hierover morgen vragen stellen aan verantwoordelijk wethouder Kock.

Martin Damen