Start van hoofdcontent

Ajax

NL
V

Politie houdt fans beruchte versierartiest in de gaten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 februari 2016, 17.01 uur

Stel je voor: je bent niet erg knap, of grappig. Maar je wil tóch vrouwen in bed krijgen. In zijn 15 boeken doet de beruchte 'pick-up artist' Daryush Valizadeh uit de doeken hoe dat moet. Zijn aanhangers komen dit weekend samen in Amsterdam. De politie houdt ze in de gaten.

De ideeën van Daryush Valizadeh (op internet vooral bekend als 'Roosh V') zijn nogal bijzonder. Zo pleitte hij op zijn blog voor (gedeeltelijke) legalisering van verkrachting. Zolang het maar plaatsvindt op privéterrein, zou seksueel misbruik niet moeten worden bestraft. Het leverde hem bakken kritiek op. Later deed Valizadeh zijn plan af als 'satire'.

Lees ook: Omstreden anti-feminist wil bijeenkomst in Amsterdam

De Amerikaanse versierartiest beschouwt zichzelf als het toppunt van mannelijkheid. En geloof het of niet: hij heeft volgelingen over de hele wereld. Voor aankomend weekend had hij in tientallen steden bijeenkomsten belegd, waaronder Amsterdam. Zelf zou hij daarbij niet aanwezig zijn.

In de afgelopen dagen ontstond op internet ophef over de geplande bijeenkomsten. En nu zijn ze allemaal van de baan. Dat zou voornamelijk te maken hebben met het dreigende protest van feministen. Zij hadden aangekondigd de aanhangers van Valizadeh te filmen en te schandpalen op het internet.

@__adyss @AmsterdamNL @PolitieUtrecht @Politie @maliagif Wij hebben het ook gezien en houden het in de gaten.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) 3 februari 2016

Op de blog van Valizadeh geven veel van zijn aanhangers niettemin aan toch te komen. En de politie Amsterdam laat weten daarvan op de hoogte te zijn. Die houdt de bijeenkomsten met belangstelling in de gaten, schrijft de politie op Twitter.

Dierenwinkel
Overigens hoeft niemand zich aan te melden voor de bijeenkomsten. Aanhangers van Valizadeh moeten ter plaatse vragen 'waar zij hier de dichtstbijzijnde dierenwinkel kunnen vinden'. Indien die vraag beantwoord wordt met: 'ja, die is hier', dan weet de persoon dat hij op de juiste plek is gearriveerd.