Start van hoofdcontent
nl

Politiek wil snel trapjes of touwen langs grachten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 februari 2016, 19.22 uur

Veel politieke partijen vinden dat er iets moet gebeuren aan de veiligheid langs de grachten. Deze week werd de vermiste Engelsman Richard Cole uit het water van de Herengracht gehaald.

'Het is verschrikkelijk. En het doet me elke keer afvragen: waarom doen we hier niet méér aan?', zegt PvdA-raadslid Carolien de Heer, die zelf ook iemand kent die het is overkomen. SP-raadslid Nelly Duijndam wil voorkomen dat er weer iemand verdrinkt in de gracht en dringt aan op snelheid. 

'Maatregelen zijn lastig'
Volgens wethouder Udo Kock zijn fysieke maatregelen lastig omdat er zoveel grachten zijn. 'Er is gewoon heel veel water in de stad. In het stadsdeel Centrum alleen al tientallen kilometers kade en andere oevers', zegt Kock. Toch zei hij ook te gaan overleggen met de andere wethouders over een plan van aanpak. Wethouder Kock: 'Wat ik voorstel: ik bespreek het met collega's. En dan stuur ik een collegebrief waarin we op die dingen in gaan.'

'Niet ingewikkeld'
De PvdA is van mening dat er snel fysieke maatregelen moeten komen, zoals touwen of trapjes. 'Er moet iets meer te doen zijn dan wat er nu gebeurt. Zeker qua trapjes of handgrepen. En volgens mij is dat helemaal niet zo heel erg ingewikkeld', zegt De Heer van de PvdA. Ook al betreft het tientallen kilometers aan grachten. 'Dan geef ik toch liever hier geld aan uit dan aan andere dingen', zegt het raadslid.

De brief van wethouder Kock moet er voor de zomer komen. Dan moet er dus duidelijkheid zijn wat de stad gaat doen om het aantal verdrinkingen terug te dringen.