Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Huurhuis in vrije sector kost gemiddeld 2200 euro'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 februari 2016, 12.34 uur

De huurprijzen in de vrije sector blijven stijgen. De gemiddelde huurprijs in Amsterdam steeg het afgelopen jaar met 10,4% tot € 22,28 per vierkante meter per maand.

Dat meldt het online-huurplatform Pararius.nl. De huurprijzen behoren tot de hoogste van het land. Gemiddeld kost een huurhuis ruim 2200 euro, landelijk is dat 1365 euro. Woningen in het centrum zijn het duurst met een gemiddelde vierkante meterprijs van € 25,03 per maand. Het goedkoopste stadsdeel is Zuidoost, met een gemiddelde vierkante meterprijs van € 10,63 per maand.

'Maar liefst 68% van de Amsterdamse woningvoorraad bestaat uit huurwoningen, waarvan 58% een sociale huurwoning is. Omdat koopwoningen zo schaars zijn betaalt men er veel meer voor dan elders in Nederland', zegt algemeen directeur Jasper Groot. 'Dit resulteert weer in hoge huurprijzen voor een vrije sector woning. Particuliere eigenaren die hun koopwoning verhuren zijn namelijk genoodzaakt een hoge huur te vragen om hun hypotheeklasten te kunnen compenseren.'

Lees ook: Voor de gemiddelde woningprijs in Amsterdam, koop je in IJmuiden een kerk

Uitschieters
Des te kleiner de woonoppervlakte, des te meer men maandelijks per vierkante meter betaalt. Voor woningen met een woonoppervlakte tussen de 50 vierkante meter en 75 vierkante meter betaalt men gemiddeld een vierkante meterprijs van 24,67 euro per maand. Er zijn legio voorbeelden in Amsterdam waar de huurprijzen uitschieters vertonen van meer dan 30 euro per vierkante meter, waar bijvoorbeeld woningen van 50 vierkante meter worden aangeboden voor 1.500 euro per maand of meer.

In de het hele land is de gemiddelde huurprijs 1365 euro. 

Eigen aanbod
Pararius baseert zijn berekeningen op basis van woningaanbod via de eigen site. De verhuursite verhuurt een groot aantal woningen in dure wijken als Centrum en Zuid, zoals is te zien op onderstaande kaart.

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is het bedrag van 2200 euro niettemin wél representatief. 'Ja, woningcorporaties verhuren ook woningen. Maar dit gebeurt zó mondjesmaat, dat dit nauwelijks invloed heeft op de gemiddelde prijs van een huurwoning.' Een gebrek aan huurwoningen in het middensegment, 'tussen de 800 en 1110 euro', is wat De Groot betreft de voornaamste oorzaak voor de hoge prijzen.
abc5media_image_1