Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vuurwerk in verdacht pakket dat Pegida-protest verhinderde

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2016, 20.35 uur

Het verdachte pakket dat ervoor zorgde dat de geplande demonstratie op het plein voor de Stopera niet plaats kon vinden, was 'bedrieglijk echt', maar bevatte vuurwerk.

Dat meldt de gemeente. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het verdachte pakket om 16.11 uur ontmanteld. Om 16.51 uur is het plein vrijgegeven door de politie. Het Openbaar Ministerie en de politie hebben een opsporingsonderzoek ingesteld. Door het pakketje moesten demonstranten op de Blauwbrug gaan staan. Zij mochten daarna bij het standbeeld van Spinoza staan, maar weigerden dat

'Als blijkt dat het plaatsen van het pakket een doelbewuste actie was om de Pegida- demonstratie te hinderen of te voorkomen, dan is dat uiterst kwalijk. De driehoek betreurt dat het grondwettelijk recht om te demonstreren hiermee is aangetast, maar zij heeft zich tot het uiterste ingespannen om de demonstratie doorgang te laten vinden', laat de gemeente weten.

Lees ook: Pegida woedend: 'Politie kan niet zorgen voor veiligheid'

20 mensen aangehouden
De politie is op de Blauwbrug enkele keren in actie gekomen om de Pegida-demonstranten te beschermen en een confrontatie van tegendemonstranten te voorkomen. Daarbij hebben zich enkele kleinere incidenten voorgedaan. Er zijn ongeveer 20 aanhoudingen verricht, vooral onder de tegendemonstranten. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Beelden: Johan Hovinga

Johan Hovinga