Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam maakt bezwaar tegen 130 op A2

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 februari 2016, 15.04 uur

Alle partijen in de gemeenteraad, behalve de VVD, willen geen snelheidsverhoging op de A2. Ze steunden een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren.

PvdD-leider Johnas van Lammeren noemt de voorgenomen snelheidswijziging van minister Schultz 'oneerlijk, onverantwoord en ongezond.' Bij de verbreding van de A2 is afgesproken dat 100 de maximumsnelheid zou blijven, zegt de PvdD. 'De leefomgeving, verkeersveiligheid en gezondheid van omwonenden zijn belangrijker dan een te verwaarlozen tijdwinst.  Daarbij achten onderzoekers van het RIVM en TNO de kans groot dat de Europese norm voor luchtkwaliteit wordt overschreden door de 130-plannen', zegt van Lammeren in persbericht.

Op dit moment mag er op het traject Amsterdam-Utrecht tot zeven uur s' avonds maximaal 100 km per uur gereden worden. In de avond en nacht is de maximumsnelheid 130 vanaf Vinkeveen naar Utrecht. Schultz wil dat dit ook gaat gelden op het stuk Holendrecht-Vinkeveen.

'De gemeente Amsterdam geeft met het aannemen van het PvdD-voorstel het signaal af dat een verhoging van de maximumsnelheid onwenselijk is vanwege negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. En zal dan ook bezwaar aantekenen tegen het ontwerpverkeersbesluit voor de verhoging tussen Vinkeveen en Holendrecht in de avond en nacht', stelt de PvdD.