Replica van historische Atlas

Een grote kast met enorme witte boeken.

De Atlas van der Hem uit de zeventiende eeuw is een van de beroemdste verzamelingen landkaarten, stadsgezichten en prenten. Uitgever Sebastiaan Hesselink heeft een replica van het boekwerk gemaakt, die hij woensdag op de Universiteit van Amsterdam (UvA) presenteerde.

Voorheen bestond alleen de originele versie van de atlas, die in de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen ligt. Onderzoekers mogen deze alleen in uitzonderlijke gevallen raadplegen. Door de replica kunnen veel meer mensen hem bekijken.

De vooraanstaande Amsterdamse advocaat Laurens van der Hem stelde de atlas in de tweede helft van de zeventiende eeuw samen. Als basis gebruikte hij de Atlas Maior van Blaeu. Unesco riep de atlas in 2004 uit tot werelderfgoed.

De originele atlas bestaat uit vijftig delen die samen meer dan 2400 kaarten, prenten en stadsgezichten bevatten. De replica bevat elf van deze delen. Hesselink hoopt de andere in de toekomst ook uit te geven.Er verschijnen honderd exemplaren van de replica. De UvA heeft het eerste gekocht.