Start van hoofdcontent

Stad

nl

CDA: 'Stadsnomaden moeten portemonnee trekken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 februari 2016, 20.44 uur · Foto: taxi1108

De stadsnomaden, die van plek naar plek trekken binnen de stad, rijden hun campers en caravans in april naar Westpoort in Nieuw-West. Ze verblijven nu nog in Zuidoost. De gemeente stelt de grond beschikbaar. Maar het CDA vindt nu dat de stadsnomaden zelf ook een duit in het zakje mogen doen.

De groep krakers, zoals ze door de partij worden genoemd, zouden een redelijke eigen bijdrage moeten betalen voor hun verblijf. Dit heeft het CDA in Nieuw-West voorgesteld in de bestuurscommissie.

'Het valt niet te verkopen dat gewone mensen huur of hypotheek en OZB betalen en deze groep gratis voorzieningen krijgt. Deze mensen geven zelf aan buiten de maatschappij te willen staan, maar betalen niet mee aan de kosten die ze wel veroorzaken', zegt Niek Wijmenga van het CDA in Nieuw-West. De partij stelt voor om op z'n minst de kosten van toiletunits en afvalverwerking bij de 'krakers' neer te legen. 

Lees ook: Moegestreden bewoners vertrekken van 't Landje

Het CDA had laten uitzoeken dat de kosten kunnen oplopen tot 100.000 euro per jaar. 'Onbegrijpelijk dat deze groep krakers nu weer gratis een plek krijgt. En een gemiste kans om nu een redelijke onkostenvergoeding aan hen op te leggen,' zegt Wijmenga. Het CDA bekritiseert ook de manier van besluitvorming. Ze vinden dat het dagelijks bestuur zonder inspraak of overleg met de buurt het besluit heeft genomen. 

Lees ook: Stadsnomaden niet met open armen ontvangen

In april vorig jaar moesten de stadsnomaden weg uit Westpoort en kregen ze een plek van de gemeente in Zuidoost aangewezen. Daar mochten ze een jaar blijven. Nu komen ze weer terug naar Westpoort. Wederom op een plek die door de gemeente gefaciliteerd is.