Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam (vooral in Azië) populair filmdecor: hoe kan dat?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 februari 2016, 13.24 uur

Amsterdam wordt steeds populairder als filmstad. Gemeentelijk filmcommissaris Simon Brester turfde in 2015 voor het zesde jaar op rij een toename van het aantal draaidagen, naar meer dan 2000. Hoe kan dat?

Natuurlijk. Het zijn heus niet alleen maar Hollywoodgiganten die draaidagen claimen. Ook kleine filmbedrijven, producenten van televisieseries, reclames en onliners moeten zich officieel melden bij de gemeente. En de stijging blijkt (deels) te komen door de groeiende interesse van Aziatische producenten in onze stad.

Historisch gevoel
De Aziatische interesse begon zo'n drie jaar geleden en groeide sindsdien alleen maar. Ook dit jaar staan ze bij filmcommissaris Simon Brester in de rij. Denk aan landen als Thailand, Indonesië en Taiwan. Het historische, Europese gevoel dat Amsterdam ademt, blijkt voor hen zeer aantrekkelijk. Er is voor dit jaar nog maar weinig echt concreet. Maar dat komt omdat het 'pas' februari is, zegt Brester. 'En een aanvraag om te filmen, kan zelfs nog twee dagen tevoren worden ingediend'.

Het is die flexibiliteit die door producenten zo wordt gewaardeerd, zegt Brester. 'Film is juist een creatief proces waarbij buiten de lijntjes gekleurd moet worden, als de omstandigheden daarom vragen. Dan is juist de gemeente Amsterdam flexibel'. Met dank ook aan de medewerking van de inwoners van de stad. 'Ze tonen zich inschikkelijk als er weer eens een straatje wordt afgesloten'.

Lees ook: Makers Netflix-hit Sense8 kiezen voor Amsterdam als decor

De Telegraaf meldde vanochtend dat het Amerikaanse filmbedrijf Netflix dit jaar naar Amsterdam komt. Netflix begint hier aan de opnames van voor science fictiondrama Sense8. Maar ook de Nederlandse serie De Ludwigs (die internationaal wordt uitgezonden), KLEM (opvolger van de populaire VARA-serie Overspel) en VPRO-serie De Maatschap… ze worden allemaal deels of helemaal in Amsterdam opgenomen. Voor De Ludwigs staan zelfs meer 100 draaidagen gepland. De producent achter een serie als KLEM vraagt om 'slechts' 40 dagen.

Gerespecteerde Hollywoodsterren
Een groot project dat vorig jaar in Amsterdam werd opgenomen, is 'The Hitman's Bodyguard'. Goede kans dat die filmtitel niet direct een belletje bij je doet rinkelen. Maar juist dát is een van de grootste filmprojecten die Amsterdam vorig jaar in de stad verwelkomde. In deze actiefilm spelen onder anderen Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds en Gary Oldman. Gerespecteerde Hollywoodsterren toch. The Hitman's Bodyguard, onthoud die naam. Ergens later dit jaar verschijnt-ie op het witte doek.