Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Stel quotum van maximaal vierhonderd nieuwe hotelkamers per jaar in'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.39 uur

De gemeente presenteert volgende maand de nieuwe - langverwachte - hotelnota. Een belangrijk moment in de discussie over de alsmaar drukker wordende binnenstad.

Volgens toerisme-expert Stephen Hodes focust de gemeente zich nu te veel op geld en werkgelegenheid, terwijl het eigenlijk zou moeten gaan over de quality of life in onze stad. 'Alleen werkgelegenheid, superbelangrijk, alleen inkomen, superbelangrijk. Maar het leven bestaat uit veel meer. En de balans tussen die twee zijn ze op het stadhuis helemaal kwijtgeraakt.'

Ondanks pogingen om toeristen naar bijvoorbeeld 'Amsterdam Beach' (Zandvoort) te lokken, neemt het aantal toeristen in de stad jaarlijks met 5 procent toe. En betekent dat er in 2025 wel eens 23 miljoen bezoekers zouden kunnen komen. Binnenkort komt de gemeente met de vernieuwde hotelnota en daar valt volgens Hodes nog wel wat winst te behalen.

Lees ook: Drukte in Amsterdam in cijfers

Beheerste groei
'De eerste ingreep moet in de hotellerie. Niet ongebreideld laten groeien, maar gewoon een quotum in laten voeren', vindt Hodes. 'Mijn idee is vierhonderd kamers per jaar. En als je dat doet, dan heb je een beheerste groei. Dan moet je wel tegelijkertijd Airbnb gaan aanpakken.' 

Hij pleit verder voor een andere inrichting van de openbare ruimte en meer handhaving in de stad, zowel op Airbnb als in het verkeer.