Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Financiële gemeenteblunders: morgen weten we wat het ons heeft gekost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 februari 2016, 14.41 uur

Na ruim een jaar onderzoek is het klaar: het eindrapport van de enquêtecommissie die onderzoek deed naar de financiële wantoestanden bij de gemeente Amsterdam.

Hoe kon het dat de Dienst Belastingen in december 2013 in totaal maar liefst 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen euro overmaakte aan woonkostenbijdrage voor Amsterdamse minimahuishoudens? Het is één van de vele vragen waar de enquêtecommissie van de gemeenteraad een antwoord op moet geven.

Lees ook: Gemeente geeft 188 miljoen euro weg (en weet niet hoe dat kon gebeuren)
Lees ook: Gemeente maakte vorig jaar nog eens 230.000 euro dubbel over
Lees ook: Gemeente is 55 miljoen euro kwijt

 Genoeg gedaan?
Behalve de bekende 188 miljoen blunder ging er de afgelopen jaren meer mis met de financiën van de stad. Zo werden er veel vaker dubbele bedragen overgemaakt, en was er van alles mis met de ICT-systemen die ambtenaren moesten gebruiken. Hoe kon het zo fout gaan? Wat heeft het ons gekost? En hebben de politiek verantwoordelijken wel genoeg gedaan om de problemen te voorkomen?

Een enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat de gemeenteraad tot zijn beschikking heeft. De afgelopen maanden deed een commissie onder leiding van voorzitter Marijke Shahsavari (CDA) onderzoek, en verhoorde tientallen oud-wethouders, ambtenaren en raadsleden onder ede.

Lees ook: 'Gemeente maakte 36.000 euro te veel over'
Lees ook: Nieuwe financiële blunder Amsterdam: 580.000 euro onterecht uitgekeerd
Lees ook: Opnieuw financiële blunder gemeente: ruim 5 miljoen verkeerd overgemaakt

AT5 zendt de overhandiging van het rapport aan burgemeester Van der Laan en de toelichting van commissievoorzitter Marijke Shahsavari maandagochtend live uit. Vanaf 10:00 uur op televisie en via de livestream AT5.nl/live. 's Avonds volgt direct na het AT5 nieuws van 17:00 uur een extra uitzending van Park Politiek over het eindrapport.

abc5media_video_0