Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer nepdope, maar minder wildplassers en geweld op Rembrandtplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 februari 2016, 21.10 uur

Na iedere uitgaansavond braaksel op de stoep, een pislucht in de steegjes en vaak een boel arrestaties vanwege vechtpartijen op de avonden zelf. Het Rembrandtplein is het decor van de nodige feestjes en dat brengt veel overlast met zich mee. Met een proef van de gemeente moet de overlast omlaag en het plezier omhoog. Die aanpak lijkt nu voorzichtig zijn eerste vruchten af te werpen.

Er is iets minder geweld, minder wildplassers en veel meer boetes. Het gaat er op het Rembrandtplein iets beter aan toe op uitgaansavonden sinds de pilot begon. 'In hoeverre het precies een relatie heeft met de maatregelen die we hebben genomen weten we niet, daar is die proef nog wat te kort voor', zegt Boudewijn Oranje van het stadsdeel Centrum. Op uitgaansavonden lopen er onder andere hosts rond op het plein, die de boel een beetje onder controle moeten houden.

Overigens is het niet allemaal goed nieuws rondom het uitgaansplein. Sinds de proef begon zijn de problemen met nepdope-dealers, mensen die nepdrugs verkopen, toegenomen. In het laatste half jaar waren er 77 incidenten met die dealers, tegenover 32 een half jaar eerder. Oranje zegt dat dat niet specifiek een probleem van het Rembrandtplein is, maar dat de hele binnenstad last heeft van de dealers die nepdrugs proberen te verkopen aan vooral jonge toeristen. Daarom komen er extra maatregelen om de overlast van nepdealers tegen te gaan.

De proef op het Rembrandtplein zelf gaat de komende twee jaar nog door. Na die twee jaar hoopt de gemeente meer inzicht te hebben in welke maatregelen daadwerkelijk geholpen hebben.