Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Politie legt potentieel liquidatie-slachtoffer gebiedsverbod op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 februari 2016, 23.00 uur

Burgemeester Van der Laan heeft afgelopen week voor het eerst een gebiedsverbod opgelegd aan een crimineel die op een liquidatielijst stond. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg vanavond in het AT5-programma Het Verhoor. Het gaat volgens de korpschef om 'een concreet geval waar er echt sprake is van een dreiging van een liquidatie'.

Aanhouden
'Het verbod houdt in dat hij in een bepaald gebied van de stad niet mag komen. Als hij daar wel komt, wordt hij door ons aangehouden. Puur omdat de dreiging zo groot is'. 

Omgekeerde wereld
Op de vraag of het niet de omgekeerde wereld is dat een potentieel slachtoffer een gebiedsverbod krijgt, antwoordt de korpschef: 'Dit zijn geen lieve slachtoffers. Wij praten over mensen die in het criminele circuit zitten. Die weten dat ze op liquidatielijsten staan. Desondanks kiezen ze er niet voor om met de politie samen te werken en openheid van zaken te geven'. Doordat ze aanwezig zijn in sommige gebieden vormen ze een risico voor Amsterdammers. Ja, het is een potentieel slachtoffer, maar wel eentje die er zelf voor kiest om actief te blijven in het milieu. 

Rechter
Aalbersberg ziet een eventuele toetsing door de rechter met vertrouwen tegemoet. 'Wij denken dat deze casus goed in elkaar zit. Ook voor de veiligheid van de stad'.

Bekijk de hele uitzending van Het Verhoor.