Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Een jaar na de Maagdenhuisbezetting: 'Nog steeds geen democratie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 februari 2016, 00.26 uur

Precies een jaar geleden werd het Maagdenhuis op het Spui bezet door een groep boze studenten en medewerkers van de UvA. De hoofdrolspelers van de bezetting vinden dat er een jaar na dato nog steeds geen sprake is van een democratie op hun universiteit. 'Nog niet', aldus Maagdenhuisbezetter Jaap Oosterwijk.

Doel van het UvA-bestuur was de studenten uit het Maagdenhuis te krijgen, maar ze gingen niet. In de AT5-documentaire 'Hij mocht er wezen. De Maagdenhuisbezetting van 2015' kijken we terug met een aantal hoofdrolspelers rondom de bezetting en wat daar allemaal aan vooraf ging.

'Wat we bereikt hebben is dat we niet alleen op de UvA, maar overal hebben laten zien dat we niet de enige zijn die last hebben van die rendementsmaatregelen. Dat mensen niet de enigen die niet gehoord worden, maar dat het een veel breder iets is en dat mensen bereid zijn om daar in verzet tegen te komen', vertelt bezetter Harriet Bergman.

Drie hoofdpersonen die bij de bezetting betrokken waren, zijn inmiddels niet meer verbonden aan de UvA. Zo stapte Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur, een week na de ontruiming op. Ook twee UvA-docenten die zich achter de studenten hadden geschaard, werken inmiddels niet meer voor de universiteit.

Docent Rudolf Valkhoff werd ontslagen. 'Heel lang heb ik mijn mond opengetrokken over dit soort dingen. Daardoor heb ik veel irritatie opgewekt. Dat heeft geleid tot veel onvrede bij collega's. Bij de bezetting zijn mij dingen aangewreven en nu ben ik ontslagen. Ik vermoed dat daar een verband inzit, maar dat wordt natuurlijk ontkend.' Docent Dan Hassler-Forest heeft inmiddels een baan bij de Universiteit Utrecht die beter bij hem past. De UvA bood hem uiteindelijk een vast contract aan, maar dat was te laat. 'Je hoort altijd, we zijn zo blij met je. We zijn blij met je onderwijs, met je onderzoek. Maar een vast contract, sorry dat kan natuurlijk niet zomaar.'

Bekijk hieronder de documentaire 'Hij mocht er wezen. De Maagdenhuisbezetting van 2015'

abc5media_video_0

Jos van Zetten