Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM wil schietende agent Zuidoost vervolgen: 'Gebruik vuurwapen niet rechtmatig'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 maart 2016, 18.21 uur

Het Openbaar Ministerie wil de politieagent die in augustus 2014 de destijds 28-jarige Marvin neerschoot bij een aanhouding in Zuidoost vervolgen.

Het schietincident gebeurde op zondagochtend 3 augustus 2014. Even daarvoor heeft Marvin ruzie gehad met zijn ouders. Zijn stiefvader belt de politie, maar als twee agenten bij de woning aankomen, blijkt er niets meer aan de hand. Ondertussen loopt Marvin op het Anton de Komplein in Zuidoost. Daar komt hij dezelfde twee agenten tegen die eerder bij de woning van zijn ouders waren. 

De agenten spreken Marvin aan en vragen hem om zijn identiteitsbewijs. Maar Marvin kan zichzelf niet legitimeren. Op dat moment komen er nog twee agenten bij. Marvin verzet zich bij zijn aanhouding en er ontstaat een chaotische situatie.

'Hij zat al op de grond'
'Dat Marvin op dat moment kon worden aangehouden, betwist ik niet', aldus zijn advocaat Ferre Dijkers. Hij beaamt ook dat Marvin beter had moeten meewerken. 'Maar we hebben het over een jongen die zich niet kon legitimeren. Er was al pepperspray gebruikt. Bovendien zat hij op de grond toen één van de agenten hem in zijn been schoot. Dan zijn alle grenzen wat mij betreft overschreden'. 

abc5media_image_1

Omdat hij op de grond lag, kwam de kogel via Marvin's linkerbeen in zijn rechterenkel terecht. Pas ruim een half jaar later kon de kogel worden verwijderd. Marvin deed al in oktober 2014 aangifte tegen de schietende politieagent. Zijn verwondingen hebben verstrekkende gevolgen gehad, hij is arbeidsongeschikt en loopt nog altijd met een loopstok. 

Agent maakte fouten
De Rijksrecherche heeft, zoals gebruikelijk bij wapengebruik door agenten, het incident onderzocht en geconcludeerd dat de betreffende agent fouten heeft gemaakt. 'Het vuurwapengebruik was niet rechtmatig. De betrokken politieman zal zich hiervoor bij de rechter moeten verantwoorden.'

Het OM is dus voornemens om de man te vervolgen maar heeft nog geen definitief besluit genomen. De advocaat van de agent wilde vandaag niet inhoudelijk reageren.