Start van hoofdcontent

Stad

nl

Scooterrijders in verzet tegen milieuzone

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 maart 2016, 18.42 uur

Scooterrijders in en om de stad verzetten zich tegen de voorgenomen milieuzone die waarschijnlijk vanaf 2018 gaat gelden. Vanaf dat jaar mogen scooters van vóór 2011 niet langer in de stad rijden. Volgens verantwoordelijk milieuwethouder Choho is dat om de gezondheid van de Amsterdammers te redden, maar de scooterrijders vinden die grens van 2011 veel te willekeurig.

Uit lucht gegrepen
Actiegroep Scooterbelang voert met flyers actie tegen de plannen van Choho, ze roepen scooterbezitters op om bezwaar te maken. Volgens Maurice van Oosten van Scooterbelang zijn vooral de tweetakt-scooters het meest vervuilend: '2011 is een grens die uit de lucht gegrepen is. Want eigenlijk worden er vanaf 2005 nauwelijks meer tweetaktscooters verkocht'. 

2011 of 2005?
Toch vindt wethouder duurzaamheid Choho de milieuzone gerechtvaardigd: 'Als je achter een scooter fietst krijg je 100 keer meer kankerverwekkende stoffen binnen dan als je achter bestelauto fietst. Voor 2011 gekozen omdat dat beter te handhaven is omdat de hele vieze tweetakts vanaf die tijd bijna niet meer in de stad komen.' En hier wringt het juist volgens Scooterbelang want de tweetakt is na 2005 vrijwel niet meer verkocht en kan de milieuzone ook vanaf 2007 gelden waardoor veel minder mensen worden gedupeerd.

Over de schutting
Ook veel scooterwinkels ondersteunen de actie. Zij wijzen er bovendien op dat het probleem over de schutting van Amsterdam wordt gegooid. Bas de Regt van Scooterspot: 'Ze komen dan dus in andere gemeentes terecht. Dan komt de vervuiling daar terecht. En het is ook nog zo dat veel schone scooters van voor 2011 ook de dupe zijn.' Die kritiek wuift wethouder Choho weg: 'De luchtproblematiek in Amsterdam is nu eenmaal groter dan op het platteland. Dat betekent in de stad meer maatregelen moeten nemen dan andere gemeenten.'

Bezwaar
Tot 21 maart kunnen scooterrijders een inspraakreactie achterlaten via de website van de gemeente. De wethouder belooft serieus naar de klachten te gaan kijken.