Start van hoofdcontent

Stad

nl

NVU-voorzitter: 'Wij komen nog een keer terug in Amsterdam'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 maart 2016, 22.10 uur

De politie heeft vanmiddag bij de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) negen arrestaties verricht. Twee mensen werden aangehouden voor het brengen van de Hitlergroet en voor het aanzetten tot geweld. Twee andere demonstranten werden opgepakt in verband met het tonen van antisemitische afbeeldingen. Eén demonstrant beledigde een agent en werd daarvoor ingerekend.

Lees ook: Meerdere arrestaties tijdens demonstratie NVU

Ook twee tegendemonstranten werden gearresteerd, wegens bedreiging. Zij stonden aan de overkant van de Stopera te demonstreren. 'Ik vind het een beetje jammer dat die gasten hier komen demonstreren in een oude Jodenbuurt, waar allemaal verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Een beetje tegengeluid moet kunnen, dacht ik', aldus een van hen.

De NVU is van plan om nog eens terug te keren in Amsterdam. 'Dan gaan we een route lopen, maar dat zal niet binnen enkele maanden zijn', aldus NVU-voorzitter Constant Kusters.

Na afloop van het protest werden bij station Sloterdijk twee aanhoudingen verricht wegens het gooien van vuurwerk naar een bus met NVU-demonstranten.