Start van hoofdcontent

Stad

nl

Anne Frank Stichting: 'Achterhuis-escaperoom aanmatigend en kwetsend'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 maart 2016, 12.06 uur · Foto: Wikimedia

De Anne Frank Stichting is niet te spreken over een escaperoom in het Brabantse Valkenswaard, waar je met een groep vrienden kunt ontsnappen uit het Achterhuis.

De kamer is gesitueerd in een oude bunker en past volgens uitbater Thijs Verberne 'perfect binnen het thema van de Tweede Wereldoorlog. (...) Ik heb lang nagedacht of ik dit thema moet gebruiken. De escaperoom volgt delen van het dagboek van Anne Frank, zo kunnen spelers ook nog wat leren', stelde Verberne eerder al tegenover Omroep Brabant

Lees ook: 
Escaperoom in Valkenswaard laat bezoekers onderduiken in Achterhuis

Op het thema van de escaperoom werd vrijdag verontwaardigd gereageerd op social media. Ook de Anne Frank Stichting is niet te spreken over de situatie in Valkenswaard. 'Het Achterhuis is een van de plekken waar de geschiedenis van de Shoah, de Jodenvervolging, zich heeft afgespeeld. Het getuigt van weinig inlevingsvermogen voor de overlevende van de Shoah om het Achterhuis als decor voor een spel als escaperoom te gebruiken', stelt de stichting in een reactie.

Kwetsend
'Met dit spel wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is, en als onderduikers maar slim genoeg zijn, ze niet gepakt worden. Dat is niet alleen historisch en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben', aldus de stichting.