Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam krijgt er ondanks 'hotelstop' nog zeker 106 nieuwe hotels bij

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.32 uur

Ondanks een rem op de groei van het aantal hotels, krijgt Amsterdam er de komende jaren nog zeker 106 hotels bij. Het stadsbestuur wil de groei zoveel mogelijk indammen, omdat het op sommige plaatsten te druk wordt. Voor de ruim honderd hotels die er nog bijkomen is echter al in een eerder stadium een vergunning afgegeven.

Het college wil de groei van het aantal hotels terugbrengen door alleen bij uitzondering nog nieuwe hotels toe te staan. Dat kan bijvoorbeeld als buurtbewoners zijn geraadpleegd en als er een plan ligt op het gebied van sociaal ondernemen.

Tegelijkertijd wil de gemeente meer grip krijgen op de verhuur van woningen aan toeristen via websites als Airbnb, Wimdu en Booking. Uit de laatste cijfers blijkt dat 7 procent van het totaal aantal overnachtingen plaatsvindt in woningen, terwijl er ook een grote krapte is op de woningmarkt. Alleen al via Airbnb worden in Amsterdam meer dan 10.000 woningen aangeboden.

Vakantieverhuur
Het stadsbestuur gaat bekijken of de huidige toegestane termijn van zestig dagen vakantieverhuur per jaar ingekort kan worden. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er een verplichte gastenregistratie kan komen voor aanbieders van woningen aan toeristen.

De stad steekt extra energie in de handhaving van de toeristische verhuur van woningen, waarbij ambtenaren door middel van 'digitaal rechercheren' nauwkeurig websites afspeuren. Amsterdammers kunnen klachten melden via een hotline en de gemeente gaat bij het Rijk pleiten voor een landelijk meldingssysteem.

Vijfentwintig in binnenstad
Op de hotelmarkt mogen ondernemers lopende projecten afronden. Dat betekent dat er de komende jaren nog zo'n honderd hotels bijkomen in Amsterdam, waarvan 25 in de binnenstad. Deze hotelplannen zijn al jaren geleden goedgekeurd en soms duurt het wel acht tot tien jaar voordat een project is voltooid. Volgens cijfers van het CBS waren er in november 429 hotels in de hoofdstad.

Toename aantal toeristen
Het aantal bezoekers aan Amsterdam zal de komende jaren alleen maar toenemen, verwacht de gemeente. Toerisme draagt bij aan de economie en werkgelegenheid, maar tast ook 'balans tussen bezoekers en bewoners' aan. 'In delen van de stad leidt drukte tot overlast en hinder.' Burgemeester Eberhard van der Laan zei vorige maand al dat toeristen wat hem betreft meer in steden als Rotterdam mogen slapen.

Hier staat: komen iig 106 hotels bij in 020. Wat er dan nog voorkomen kan worden? Geen idee nog. #hotels #106 #plus pic.twitter.com/FUD3M4MbYO

— Jorrit Nuijens (@JorritNuijens) March 18, 2016