Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vluchtelingen blokkeren straat Nieuw-West uit onvrede asielprocedure

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2016, 18.26 uur

Vluchtelingen die in de tijdelijke opvang aan de Schipluidenlaan verblijven, hebben vanmiddag een tijd lang de straat geblokkeerd met een wild protest. Vanmorgen kreeg de groep te horen dat het langer gaat duren voor hun asielaanvragen in behandeling worden genomen. Uit onvrede over het lange wachten, gingen ze de straat op.

De groep van ongeveer honderd mensen is al langer dan een half jaar in Nederland. Hun officiële asielprocedure, waarin wordt beoordeeld of ze asiel krijgen, is nog niet begonnen.

'We kregen het bericht dat de procedure pas na zes maanden gestart wordt. We wachten en hebben gekeken wat onze rechten zijn. Vandaag is de IND langs geweest en liet ons weten dat zij drie maanden langer nodig hebben om de procedure te starten. Misschien wordt dat vijftien maanden.'

Om aandacht voor hun situatie te vragen, besloot de groep om een protest midden op straat te houden. Auto's werden omgeleid. 'Het duurt heel lang. Onze familie gaat dood in Syrië. Het is daar oorlog. We kunnen niet wachten, het is dan misschien te laat voor hen.'

Onduidelijk is of en wanneer de familieleden van de vluchtelingen naar Nederland mogen komen. Ook is dus onduidelijk hoelang deze groep nog in deze noodopvanglocatie blijft.