Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsers nog in de remmen: zebrapaden over fietspaden blijven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2016, 17.57 uur · Foto: Peter de Neef

Het plan om zebrapaden van fietspaden door de hele stad te verwijderen is voorlopig uitgesteld. Dat meldt de gemeente vandaag aan AT5.

Bij veel instanties schoot het plan in het verkeerde keelgat. Er bleek niet genoeg aandacht besteed te zijn aan de eventuele gevolgen voor bijvoorbeeld mindervaliden. ''Toen het plan medio 2015 werd aangekondigd, bleek dat er groepen waren die de zebrapaden juist wel belangrijk vonden'', zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. ''Vandaar dat we besloten hebben om eerst te onderzoeken hoe we het plan veiliger voor die groepen kunnen maken''. Wanneer dat onderzoek is afgerond, is onbekend.

Cliëntenbelang Amsterdam - één van de kritische organisaties - is blij met het uitstel: ''Natuurlijk zijn we blij, het is namelijk geen goed plan. We moeten eerst de resultaten afwachten van het onderzoek en dan kijken of het plan definitief van de kaart is, maar voor nu zijn we tevreden'', aldus een woordvoerder van de organisatie.

Het plan om de zebrapaden te verwijderen werd in mei van vorig jaar aangekondigd. De zebrapaden zorgen voor schijnveiligheid, schreef wethouder Pieter Litjens (Verkeer) aan de gemeenteraad. Stoppen voor een zebrapad kan leiden tot kop-staartbotsingen, omdat er weinig ruimte is om uit te wijken, zo meende Litjens.