Start van hoofdcontent

Stad

nl

Familie Cromhout bouwde vier grachtenpanden voor 50.000 gulden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2016, 23.33 uur

Dertig jaar lang hadden ze de macht over de stad. De familie Cromhout. De telgen van de protestantse familie bekleedden tijdens de Gouden Eeuw functies als burgemeester, koopman en reder.

Sinds vrijdag kunnen Amsterdammers de grachtenpanden van de familie voor het eerst van binnen bekijken. In 1661 werden de vier grachtenpanden aan de Herengracht voor de familie gebouwd. De bouw kostte tussen de 40.000 en 50.000 gulden, voor die tijd een enorm bedrag.

'Die vijftigduizend, dan zou je nu zeggen, daarvan wil ik nu wel een grachtenpand kopen. Maar, je moet niet vergeten, dat in de zeventiende eeuw een goede ambachtsman 250 gulden per jaar verdiende', vertelt conservator Thijs Broers. Twee van de vier panden zijn nu open voor het publiek.

Houten boog
De gebouwen zijn helemaal gerenoveerd, onder leiding van re-styler Florian Seyd. Zo is er bij de ingang een grote houten boog gemaakt. 'Je stapt dus binnen en je bent dus echt in het huis aangekomen. In de rest van het huis zie je nog heel veel mooie stukken van kunst, van bloemen, van natuur en uitgezochte schilderijen.'

Het museum is elke week van dinsdag tot en met zondag geopend, van 11.00 tot 17.00 uur.