Stad

NL
V

Enorme gekte bij vertrek Marokkaanse koning

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 maart 2016, 15.17 uur

De koning van Marokko is, na zes dagen van hysterie op de Herengracht, weer vertrokken.

Hij stapte rond 15.45 uur in een taxi en reed in een colonne naar Schiphol. Honderden Marokkaanse Nederlanders stonden al de hele dag te wachten totdat hij naar buiten zou komen. Mohammed VI, zoals de koning heet, is op rondreis door Europa. Hij zou met drie  privévliegtuigen naar Nederland zijn gekomen.

De afgelopen dagen nam de koning ruim de tijd voor zijn voormalige onderdanen. Zo deelde hij thee en koekjes uit, schudde hij tientallen de hand en ging hij met ze op de foto. Tijdens zijn verblijf in Nederland bezocht hij onder meer Keukenhof. Ook schonk hij 30.000 euro voor de bouw van een moskee in Geuzenveld.

Vrachtwagens
Vandaag stonden er maar liefst veertig taxi's op en rond de grachten, allemaal tot de beschikking van de koning en zijn entourage. Daarnaast heeft de koning tientallen vrachtwagens vol met privéspullen speciaal naar het hotel laten brengen.

Bewoners van de Herengracht zullen opgelucht ademhalen, want zij hadden de afgelopen dagen veel last van geluids- en verkeersoverlast. De koning is naar verluidt in dit vliegtuig vertrokken.