Start van hoofdcontent

Stad

nl

In Amsterdam twee keer meer homohuwelijken dan lesbische huwelijken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2016, 18.16 uur

Herken je dit beeld nog? Dit is vandaag precies vijftien jaar geleden. De eerste homohuwelijken ter wereld, gesloten door burgemeester Job Cohen in Amsterdam.

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen. Sinds dat jaar worden er in Nederland jaarlijks zo’n 1100 'roze huwelijken' gesloten, waarvan rond de 200 in Amsterdam. Dat zijn een op de vijftien huwelijken die in de stad gesloten worden. Er trouwen twee keer zoveel mannenstellen als vrouwenstellen.

Landelijk gezien is dat juist andersom. Vrouwen trouwen vaker met iemand van hetzelfde geslacht dan mannen, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek. De eerste twee jaar na de wetswijziging was dat nog niet het geval. Maar vanaf 2003 trouwden elk jaar meer vrouwen met elkaar dan twee mannen. In 2015 werden in Nederland 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen.

Het AT5 Nieuws van 1 april 2001
abc5media_video_1

Dezelfde rechten?

Het homohuwelijk was vijftien jaar geleden natuurlijk een grote stap, maar de afgelopen jaren zijn meer dingen veranderd. Langzaam maar zeker krijgen lesbische stellen en homokoppels dezelfde rechten als heterostellen:

- Sinds 1 april 2014 kan de vrouwelijke echtgenote van een biologische moeder makkelijker juridisch ouder worden. Vroeger was daar een adoptieprocedure voor nodig. In Nederland groeien 25.000 kinderen op in een gezin met ouders van hetzelfde geslacht.
- Homo's en biseksuele mannen mogen sinds eind vorig jaar bloed geven. Maar alleen wanneer zij twaalf maanden lang geen seks hebben gehad met iemand van hetzelfde geslacht. Nederland is daarin niet de eerste. Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk gingen ons voor.
-Trouwambtenaren mogen geen homohuwelijk weigeren. Dat staat sinds november 2014 in de wet.
- Vorig jaar is de enkele-feitcontructie afgeschaft. Dat betekent dat scholen leerlingen en leraren niet mogen weigeren of ontslaan als zij lesbisch, homoseksueel of biseksueel zijn.

Inmiddels is het homohuwelijk in meer dan twintig landen toegestaan.
- 2003: België
- 2005: Canada, Spanje 
- 2006: Zuid-Afrika 
- 2009: Zweden, Noorwegen
- 2010: Portugal, IJsland, Argentinië
- 2012: Denemarken 
- 2013: Uruguay, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Brazilië, Engeland, Wales
- 2014: Schotland 
- 2015: Verenigde Staten, Ierland, Luxemburg

In buurland Duitsland kunnen homo's en lesbische stellen nog steeds niet trouwen. Daar bestaat wel een officieel partnerschap.

Lesbische stellen scheiden vaker
Nog een opvallend feitje van het CBS: huwelijken tussen twee vrouwen eindigen vaker in een scheiding dan een huwelijk tussen een man en een vrouw of een huwelijk tussen twee mannen. Van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen was tien jaar later ruim 30 procent geëindigd in een echtscheiding. Bij man en vrouw was dit in 18 procent van de gevallen zo en bij de huwelijken tussen twee mannen 15 procent.

De eerste twee vrouwen die elkaar 15 jaar geleden in Amsterdam het jawoord gaven, Anne-Marie Thus en Hélène Fassen, zijn trouwens nog steeds gelukkig getrouwd.  Ze hebben samen twee kinderen, een zoon van 15 en een dochter van 14, vertelden ze woensdag in de Volkskrant. In het artikel staat nog wel een kritische noot van het stel: 'Het feit dat we het nog steeds over het homohuwelijk hebben, geeft aan dat er in de afgelopen vijftien jaar nog maar weinig echt is verbeterd. Het is gewoon een huwelijk - je hebt het toch ook niet specifiek over het heterohuwelijk?' Het echtpaar hoort dat andere stellen van hetzelfde geslacht elkaar op straat geen hand geven.

Bekijk hier een speciale reportage van het eerste homohuwelijk op 1 april 2001:
abc5media_video_0