Stad

NL
V

Hostel in seniorencomplex baart ouderen zorgen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 april 2016, 17.51 uur

Woningstichting Rochdale is van plan een hostel met driehonderd bedden bouwen in een seniorencomplex in Osdorp. Het idee is dat backpackers gratis in het hostel mogen slapen in ruil voor hand- en spandiensten voor de senioren. De ouderen zitten daar nou niet echt op te wachten.

'Nou, als het een lekkere vent is', grapt een van de bewoners van het seniorencomplex Osdorperhof nog. Maar de bewoner zijn op z'n zachts gezegd not amused over de plannen van Rochdale voor een megahostel. Ze zijn bang voor overlast en vrezen zelfs voor hun eigen veiligheid. 'Er kan ook wat tussen zitten, dat denkt: "nou dan gaan we die oudjes eens even overvallen". Kan toch? En ook drugsdealers, die vinden dat gauw hoor, hier voor de deur', zegt bewoonster Corry.

Zorgen
Leo Schrader, lid van de bewonerscommissie, deelt de zorgen van de ouderen. 'Ik heb kinderen die zelf gebruik maken van hostels. En ik hoor altijd enthousiaste verhalen over wat er gebruikt wordt. En dat zal hier niet minder zijn.' 

Terugkrabbelen
Rochdale denkt dat het hostel juist een positief effect kan hebben op de buurt. Het idee is dat backpackers gratis in het pand mogen slapen als ze een iets terug doen voor de buurt. Als voorbeeld noemt Ronald van Dijk van Rochdale het geven van een taalcursus of een workshop. 'Of iets anders leuks voor de buurt als tegenprestatie om daar te mogen verblijven', zegt Van Dijk. Maar als hem gevraagd wordt of hij denkt dat toeristen het echt gaan doen, krabbelt hij terug. 'Ik heb het plan niet bedacht. Daar hebben we een ondernemer voor die zegt van: "Ik heb een concept." En wij geloven er in dat het kans van slagen kan hebben. Dat moeten we natuurlijk ook kritisch blijven volgen.'

'Ze beloven wel meer'
Maar de bewoonster die we spreken heeft er een hard hoofd in. 'Ik denk dat ze gewoon iets beloven en dat het dan niet gaat gebeuren. Ze beloven wel eens meer en dan gebeurt het niet! Ik heb daar geen hoge pet van op, echt niet', zegt Corry.