Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liquidatieteam of loopjongens? Rechtszaak 'Knokkestraat' van start

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 april 2016, 16.31 uur

Wat waren Youssef O., Kamal O., Rami M. en Zakaria Z. op 1 februari vorig jaar van plan toen ze in een gestolen BMW vol met wapens van Eindhoven naar Amsterdam reden? Volgens justitie is er met de arrestatie van het viertal een liquidatie voorkomen.

Begin vorig jaar, in de nacht van 31 januari op 1 februari, werd een gestolen BMW klemgereden door een arrestatieteam in de Knokkestraat in Nieuw-West. Tijdens de arrestatie stapte een van de vier inzittenden uit met een AK-47. Hij werd neergeschoten door een lid van het arrestatieteam.

'Liquidatie-uitrusting'
In de snelle BMW lagen onder meer twee Kalasjnikovs, een pistoolmitrailleur en een jerrycan met benzine (terwijl de BMW op diesel rijdt). De politie maakt daags na de arrestatie bekend dat de verdachten al weken lang werden gevolgd.

De gestolen BMW stond in de weken voor de aanhouding geparkeerd op een parkeerterrein in Eindhoven. Toen de politie medio januari een kijkje ging nemen in de auto, bleken er meerdere wapens in te liggen. Normaal gesproken zouden die wapens in beslag worden genomen, maar dat deed de politie dit keer niet.

Wapens in geniep onklaar gemaakt
De politie besloot de wapens onklaar te maken en terug te leggen in de auto. Een gedurfde actie met de nodige risico's. De benzine in een jerrycan werd vervangen door water. Alleen de dop van de jerrycan liet de politie nog ruiken naar benzine, zodat de verdachten niets door zouden hebben. Na de undercoveroperatie werd de wagen onder meer in de gaten gehouden door andere een camerawagen.

Lees ook: Bekijk hier een aflevering van Misdaad BV over zware wapens in de stad

Chahid Yakhlaf
De rechtszaak tegen het viertal gaat vandaag van start en duurt drie dagen. Het Openbaar Ministerie komt woensdag met een strafeis. Eén van de verdachten, Youssef O., wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op Chahid Yakhlaf op 1 november 2014 in Almere. Chahid werd op 31 december vorig jaar alsnog geliquideerd op een camping in Kerkdriel.

Mark Schrader volgt de zaak voor AT5 en doet op Twitter verslag: