Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kijkdag in Ramses Shaffy Huis: 'Ramses had hier ook graag willen zitten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 april 2016, 19.36 uur

Aan de Oostelijke Handelkade wordt gebouwd aan het Ramses Shaffy Huis. Een woongroep met zelfstandige appartementen voor oudere kunstenaars die aanspraak kunnen maken op zorg.

Er komen ateliers, een sociëteit en ook woningen voor jonge, veelbelovende kunstenaars in. Zodat de verschillende generaties elkaar kunnen inspireren. De naamdrager van het kunstenaarshuis in dit gloednieuwe pand had er zijn ogen uitgekeken. Zijn soulmate Liesbeth List, een van de initiatiefnemers van het Ramses Shaffy Huis niet minder. 'Ik vind het zo bijzonder dat die mensen bij elkaar, in een gebouw, met elkaar dingen kunnen creëren en jeugdige mensen leren hoe ze het doen als ze ouder worden. Het is zo'n goed project. Het is Amsterdam op z'n mooist', zegt initiatiefnemer Liesbeth List. 

En het liegt er inderdaad niet om. 24 ruime appartementen voor oudere kunstenaars, twaalf voor jonge talenten, met prachtig uitzicht. En op de begane grond ateliers en een ontmoetingsruimte. Ook komt er een zorgaanbieder in het pand. Geïnteresseerden konden vandaag komen kijken. Kunstenaar Hans Broekhoven is vooral enthousiast over het gemengd wonen: 'Mensen in de kunst, die begrijpen elkaar.' Peter Madji hoopt vooral te kunnen leren van oudere kunstenaars: 'Ik merk nu onder de jongeren dat het heel erg is van snel en veel produceren. En zij werken er veel anders in. Dus ik hoop daar wat van te kunnen leren.'

In de sociëteit op de begane grond komt de vleugel van Ramses Shaffy te staan. Maar Liesbeth List is daar niet per se heel blij mee. 'Ik ben benieuwd wie daar als eerste op mag spelen. Het is bijna schennis van Ramses Shaffy.' In de herfst dit jaar wordt het Ramses Shaffy Huis geopend. 'Ik denk dat Ramses hier ook heel graag had willen zitten. Vooral met dit uitzicht', besluit List.