112

NL
V

VIDEO: Toerist gered uit water Oudezijds Achterburgwal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 april 2016, 19.28 uur

Een Finse toerist is in de nacht van vrijdag op zaterdag uit de gracht aan de Oudezijds Achterburgwal gered.

Het is 2.45 uur als bij de hulpdiensten alle alarmbellen afgaan: in de gracht aan de Oudezijds Achterburgwal is door uitgaanspubliek een man gezien. Er worden direct meerdere ambulances en een duikteam naar het centrum gestuurd.

Als de brandweer ter plaatse is, maar nog in afwachting van het duikteam, besluit een jongeman zijn kleding uit te trekken en in het water te springen. Brandweerlieden gooien vervolgens een koord uit en helpen zowel het slachtoffer als de redder uit het water te komen. Omstanders, welke door agenten op gepaste afstand worden gehouden, reageren met gejuich en applaus op de actie. 

De redder, gekleed in alleen een onderbroek en een paar schoenen, wordt door een agent begeleid naar een ambulance. Hij blijkt er goed vanaf gekomen te zijn en kan zelfstandig zijn weg vervolgen. Het slachtoffer, die volgens een getuige al een hele poos in het water lag, is door brandweermannen overgedragen aan ambulancepersoneel. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. Volgens de politie gaan het om een Fin. 

De man die het water insprong werd - met een dikke zoen - opgevangen door zijn trotse vriendin. Hij leek op het eerste gezicht redelijk nuchter te zijn over zijn verrichte daad.

Beeld: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen