Start van hoofdcontent

Stad

nl

Haringstal Hoofddorppleinbuurt viert 35-jarig jubileum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 april 2016, 19.26 uur

Al 35 jaar kunnen mensen bij zijn haringstal terecht voor een Hollandse Nieuwe, een lekkerbek of gebakken mosselen. Haringstal De Zeevang van Lucien Gudde is een begrip in de Hoofddorppleinbuurt. Generaties lang wordt er door de familie Gudde vis verkocht. Het jubileum is een mooi moment om het stokje over te dragen aan zijn zoon.

Met een koude versnapering en verse haring van de visafslag vierde Lucien vandaag het 35 jarige bestaan van zijn haringkar. 'Ik zat op stijldansen en ik kwam hier steeds met de bus voorbij en ik dacht als ik ooit een eigen stal begin zet ik hem hier neer', vertelt Lucien.

Zo gezegd zo gedaan. In 1981 opende Lucien de stal aan de Haarlemmermeerstraat op de hoek van de Theophile de Bockstraat. 35 jaar later is hij een begrip in de buurt. 'Elke dag als hij open was de ene keer vijf dagen in de week, later werd dat zes dagen in de week. Elke dag at ik twee haringen. Dat heb ik jarenlang elke dag gedaan.'

Om ervoor te zorgen dat de kraam nog 35 jaar kan blijven bestaan wordt zoon Marco ondertussen klaargestoomd voor het echt werk. 'Van jongs af aan eet ik al vis. Ik kom uit Volendam dan is het normaal dat je in de vis zit', aldus Marco.