Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB-controleur over spuugincident: 'Vies, smerig en vernederend'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 april 2016, 18.59 uur

De man die onlangs een tramcontroleur van het GVB bespuugde, is vanmiddag veroordeeld tot 40 uur werkstraf waarvan 20 voorwaardelijk.

Op 13 oktober 2015 wordt handhaver Peter Staarthof uit het niets bij de tramhalte  aan de Jan Evertsenstraat in het gezicht gespuugd. Hij wilde net aan een kaartcontrole beginnen. Het incident is hem niet in de koude kleren gaan zitten: 'Ik heb er echt een paar dagen last van gehad dat ik ben bespuugd, en er is geen aanleiding voor geweest', aldus Staarthof tegen AT5. 'Vies, smerig en vernederend. Dit wil je niet meemaken'

Verontschuldigingen
De verdachte, Steven de M., bood vanmiddag zijn verontschuldigingen aan. Hij kreeg 40 uur werkstraf, waarvan 20 voorwaardelijk. Onterecht, volgens hem. 'Ik wilde in de gracht spugen, maar dit is per ongeluk op hem gekomen. Er is geen aanleiding geweest dat ik iemand moest bespugen', verklaarde de verdachte in de rechtbank.

Spuugkit
De man kon worden opgespoord door de proef van het GVB met de 'spuugkit'. Hiermee kan het GVB het DNA van iemand die spuugt bewaren en laten analyseren door justitie. Het GVB heeft onlangs besloten de proef met de kit voort te zetten.

Themazitting
Op de rechtbank is vandaag een speciale themazitting over geweld in het Openbaar Vervoer. In totaal staan er zes mensen voor de rechter wegens geweld tegen personeel in het OV. Justitie wil hiermee laten zien dat dergelijk geweld hard aangepakt wordt.

Lees ook: GVB blijft gebruikmaken van spuugkit