Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schiphol urenlang deels dicht door verdachte situatie: drie mannen opgepakt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 april 2016, 10.38 uur

Politie en marechaussee waren dinsdagavond massaal aanwezig bij Schiphol wegens een verdachte situatie. Er werden in totaal drie mannen opgepakt.

Een woordvoerder van de marechaussee liet aan AT5 weten dat er een persoon is aangehouden vanwege een verdachte situatie. Vervolgens werd zijn bagage onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). Die was uren bezig, maar vond uiteindelijk geen explosieven. 

Het busplatform werd ontruimd en mensen mochten niet naar buiten. De hulpdiensten schaalden op en kondigden Grip 2 af. Op foto's was te zien dat er marechaussees met bivakmutsen en machinegeweren zowel binnen als buiten de afzettingen bewaakten.

Een getuige heeft de eerste aanhouding gefotografeerd:

abc5media_image_2

Hij zag marechaussees rennen, waarna ze de verdachte tegen de grond werkten. 'Ze hebben hem toen opgetild en de garage in meegenomen', zegt hij. Een ander vertelt dat hij op de bus stond te wachten en 'moest rennen van gewapende agenten'. 'Toen werd er geschreeuwd, hij legt wat neer.'

Reizigers werden al snel de dupe van de afzetting. 'Ik wil naar huis, maar kan nu niet', vertelt een vrouw die net met het vliegtuig aan was gekomen. 'Ik wilde de bus nemen, maar ik weet niet wat ik moet doen. Niemand heeft mij iets verteld. Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik wil naar huis, ik ben moe. Ik wil slapen.'

Lees ook: Reizigers zwaar gedupeerd: 'Ik wil naar huis, ik ben moe'

Nog twee aanhoudingen
Rond 23.45 uur werden twee mannen aangehouden. Een woordvoerder van de marechaussee laat weten dat die aanhoudingen los stonden van de eerdere verdachte situatie en de eerdere aanhouding. 

De beelden van de arrestatie van het tweetal zijn hier te zien:

abc5media_video_2

Groot deel Schiphol Plaza afgezet. Marechaussee met bivakmutsen bewaken afzetting pic.twitter.com/3RyjYZYt7t

— Robin Antonisse (@robinantonisse) April 12, 2016

Ook voor Schiphol stonden veel marechaussees:

abc5media_video_1

De Explosieven Opruimingsdienst zette een speciale robot in om de bagage van de opgepakte man te controleren.

Explosieve Opruimings Dienst (EOD) zet robot in om verdacht pakketje te controleren bij #Schiphol. pic.twitter.com/4S8xQ5fYD2

— Terrorisme Monitor (@TerreurMonitor) April 12, 2016

Er werd rond 00.30 uur een auto met een Belgisch kenteken gecontroleerd door de marechaussee, daarbij werd een hond ingezet. De auto mocht na de controle weer doorrijden. Volgens een woordvoerder van de marechaussee werd er niemand aangehouden. 

abc5media_image_10

Rond 1.30 uur knipten de marechaussees de linten weer door en werden de afzettingen opgeheven. 

Geen gevaarlijke stoffen in bagage aangehouden verdachte #Schiphol. Op aangeven #EOD heeft #marechaussee maatregelen opgeheven.

— Kon. Marechaussee (@marechaussee) April 12, 2016