Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeventig jaar NDSM-werf: 'Dit was dé scheepswerf'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 april 2016, 19.46 uur

Prestigieuze industrie, creatieve rafelrand en culturele hotspot; de afgelopen zeventig jaar was de NSDM-werf het allemaal. Ter ere van dit jubileum opende de zoon van de oprichter vandaag een tentoonstelling over die rijke geschiedenis.

Zeemansliederen openen de tentoonstelling over 70 jaar NDSM. Generaties lang werkte de voorvaderen van historicus Hans Goedkoop in de scheepsbouw, eerst bij voorloper NSM, na een fusie bij NDSM. Maar nadat zijn vader de teloorgang meemaakte, ging de roemrijke geschiedenis niet vaak meer over tafel. 

'Sociaal de helling af'
Goedkoop: 'Mijn vader, opgegroeid met een kinderjuffrouw in een villa, met een buitenhuis in het Gooi, die is geëindigd zonder personeel als leraar wis- en computerkunde. Die is sociaal echt de helling afgegaan. Vind je het dan nog leuk om het te hebben over dat roemruchte familieverleden? Mwoa.'

Centrum van de scheepsbouw
Voor het dramatische faillissement in 1984, was dit hét centrum van de scheepsbouw in Nederland. 'Dit was dé grote scheepswerf die eind 19e eeuw van zeilschepen overging op motorschepen. Van hout op ijzer. Ze gingen schepen bouwen op een heel nieuw formaat, voor een hele nieuwe markt. Schepen waren toen de grootste, meest ingewikkelde voertuigen die mensen konden maken', zegt Goedkoop.

Plek voor kunstenaars
Na het faillissement bleef een desolate werf over, vol steeds verder vervallende loodsen. In de jaren negentig ontdekten kunstenaars de plek. 'Het was een perfect terrein. Een blind paard kon hier geen schade doen. Het was licht, het was ruim. En ze voelden zich hier thuis. En die hebben zich hier dan ook verenigd', zegt Ruud van der Sluis van Stichting Herstel NDSM. Na de creatievelingen zien nu ook ondernemers en projectontwikkelaars steeds meer potentie. En daar zijn ook de oud-werknemers blij mee: 'Iedere keer als je hier komt en je ziet dat het geen dooie boel is, dan ga je toch weer gelukkig naar huis', zegt een oud-NDSM-werknemer.

Hans Goedkoop ziet een nieuw leven voor de NDSM-werf wel voor zich: 'Idealiter komen er nieuwe bedrijven die groot en stabiel genoeg zijn om dit terrein weer nieuwe glorie geven. En mijn overgrootvader, Daan Goedkoop II, die dit allemaal is begonnen, zit dan spinnend van tevredenheid op zijn wolk.'