Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Onontkoombaar dat Amsterdam plek wordt voor toeristen, net als Venetië'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.00 uur · Foto: Flickr / bogitw / WikiCommons / Janericloebe

Ook al wil Amsterdam een rem op nieuwe hotels, de toeristen blijven toch wel komen. En die wijken desnoods uit naar alternatieven, zoals het door de gemeente ongewenste Airbnb. Daarvoor waarschuwt de directeur van de Borealis Hotel Group, ontwikkelaar van hotels in het Financieele Dagblad.

'Ik vind het goed om toeristenstromen door de stad te verspreiden. Maar het moet wel aansluiten op de realiteit', zegt hij in het FD.

Behoefte van de reiziger
Het bedrijf merkt dat er alleen nog 'diep in Zuidoost of in Sloten' nieuwe hotels mogen komen. De directeur vraagt zich af hoe wenselijk dat is. 'Ik mis de verbinding met de behoefte van de reiziger. Wat is er voor de toerist te beleven in de Watergraafsmeer?'

De ondernemer krijgt bijval van vastgoedadviseur Colliers. Die noemt het 'onontkoombaar' dat de Amsterdamse binnenstad een plek wordt voor toeristen, net als bijvoorbeeld Venetië. 'Die toeristen komen hier naar toe voor de grachten en het Rijksmuseum, niet om Diemen te bekijken. Je kunt ze moeilijk verbieden om tussen 8.00 en 20.00 over de grachten te lopen'.

Lees ook: Inwoners binnenstad in actie op lawaaierige Koningsdag: 'Geluidsnormen hoger dan gewenst'

Bouwen dus. Maar daar lijkt de gemeente het niet mee eens. In de (nabije) toekomst krijgen alleen de 'hele bijzondere hotelprojecten' nog een kans in de stad, als het aan D66 ligt. Op 22 juni stemt de gemeenteraad over het voorstel van de partij.

Voor een acute kamernood hoeven toeristen ook niet te vrezen: de bouw van hotels gaat voorlopig nog vrolijk door. In de eerstvolgende jaren krijgt Amsterdam er nog  6500 kamers bij.