Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boze studenten proberen uitzending Pauw te verstoren: 'Jet vertrek!'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2016, 02.03 uur

Onderwijsminister Jet Bussemaker heeft zich de woede van duizenden jongeren op de hals gehaald door de basisbeurs voor studenten af te schaffen.

Een deel van die boze jongeren deed vanavond een poging om zich te laten horen tijdens een uitzending van talkshow Pauw, waar Bussemaker te gast was. Ze hingen bij het raam bij de ingang van de studio op het Westergasterrein spandoeken op en riepen 'Weg met Jet!', 'Jet vertrek!' en 'he-oh OCW, dit beleid is niet oke!'

Het aantal nieuwe studenten is dit jaar gedaald met 15%. Volgens de critici komt dit doordat veel jongeren niet durven te studeren, uit angst voor een grote studieschuld. Bussemaker zelf denkt dat de daling ook met andere factoren te maken heeft en noemt het leenstelsel een sociale regeling.

Toch was er voor de televisiekijker vrijwel niets te merken van het protest. De studenten waren gedwongen om buiten te protesteren, want wie in het publiek zit moet zijn handtekening onder een speciaal formulier zetten. Wie de uitzending daarna verstoort betaalt een boete van honderden euro's.

Weg met Jet! #wegmetjet #pauw pic.twitter.com/1EsQKoEooQ

— ASVA studentenunie (@ASVAstudentunie) April 19, 2016