Stad

Artsen spoedeisende hulp zijn dronkenlap zat: 'Perk verkoop alcohol verder in'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 april 2016, 12.50 uur

Damian Monsma
Damian Monsma

Artsen op de nachtelijke spoedeisende hulp zijn de overlast van dronkenlappen zat. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) wil de verkoop van alcohol verder wordt ingedamd.

De vereniging gaat een eigen landelijk onderzoek doen naar de drankoverlast op de spoedeisende hulp. 'Er is altijd veel aandacht voor problemen met drugs. Maar in werkelijkheid is het alcoholprobleem vele malen groter', aldus voorzitter Crispijn van den Brand van de NVSHA in De Telegraaf.

Naar schatting is meer dan de helft tot bijna twee derde van de patiënten die in het weekend worden binnengebracht in binnenstedelijke ziekenhuizen onder invloed. 'We zien mensen die in de hoek van de wachtkamer staan te urineren. Ze braken in de behandelkamers. Er zijn scheldpartijen en artsen worden bedreigd', aldus Van den Brand.

Een directe oplossing hebben de artsen ook niet voor het probleem. Ze willen dat de verkoop in supermarkten verder wordt teruggedrongen en dat mensen meer bewust worden gemaakt over de schadelijke effecten van alcohol.