Start van hoofdcontent

Stad

nl

Linkse partijen willen brievenbusfirma's aanpakken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 april 2016, 11.33 uur · Foto: Wikimedia

Een meerderheid in de gemeenteraad wil iets doen tegen de brievenbusfirma's in de stad. PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren dienen samen met coalitiepartij SP een initiatiefvoorstel in.

Ze willen dat het college zeven maatregelen neemt waardoor er meer grip komt op de belastingontwijkende bedrijven. Dit schrijft de Volkskrant. Jaarlijks stroomt er volgens de krant ruim 4000 miljard door de bedrijven die alleen op papier in Amsterdam, met name op de Zuidas, gevestigd zijn. Er zijn volgens Tax Justice International ruim 20.000 brievenbusfirma's in Amsterdam. De gemeente kan hier vooralsnog weinig aan doen.

Volgens de linkse partijen moet het college zijn afkeur uitspreken over belastingontwijking. Ook zou het college bij het kabinet of Europese Commissie moeten aandringen op dat wetgeving tegen dit soort praktijken snel wordt aangenomen. Zo hebben de linkse partijen het over een Haags plan voor een register waarin wordt bijgehouden wie de eigenaren zijn van de brievenbusfirma's. Volgens de partijen in de raad moet deze informatie, inclusief de afspraken met de Belastingdienst, openbaar zijn.

Ook willen de partijen de wet Bibo inzetten om uit te zoeken of malafide bedrijven een brievenbusbedrijf openen. Dit gebeurt al als iemand bijvoorbeeld een café wil openen. De gemeente zou ook samenwerking en sponsoring met trustkantoren moeten verbreken. Teven zou de gemeente de moraal moeten onderzoeken van bedrijven waar ze een belang in hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Schiphol.