Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ebru Umar haalt haar gram: 'Ik zit vast door jullie Nederturken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 april 2016, 15.55 uur

Columniste Ebru Umar mag Turkije dan wel niet uit, haar column heeft de krant vandaag wel gewoon gehaald. En die liegt er niet om:

Afgelopen weekend werd Umar door de Turkse politie van haar bed gelicht in verband met kritische tweets over president Erdogan. Na een nacht te hebben vastgezeten werd ze vrijgelaten. In haar column vandaag richt ze haar woede op Nederlanders van Turkse komaf. 'GEFELICITEERD met jullie totaal mislukte Nederlanderschap', schrijft Umar.

Lees ook: Rutte: Inbraak woning Umar is werk van 'achterlijke gladiolen'

'GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag', schrijft ze. 'Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije. Jullie zijn de reden waarom mijn huis in Amsterdam nu verzegeld is.'

Verder meldt ze het uitreisverbod aan te vechten, al heeft ze niet de hoop dat dit succesvol zal zijn. 'Daar wordt aan gewerkt maar laten we eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet gebeuren.' Ze dankt in haar column ook familie, vrienden en collega's voor alle steun.

Lees ook: Ingebroken in huis Ebru Umar in West