Stad

Huurprijzen vrije sector stijgen tot recordhoogte

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2016, 12.19 uur

Whatsapp

De huurprijzen van vrije sector huizen in Amsterdam blijven maar stijgen: in het eerste kwartaal van 2016 steeg de prijs gemiddeld met 11,5 procent, in vergelijking met een jaar eerder.

Dat blijkt uit gegevens van Pararius. In Amsterdam betaal je gemiddeld per vierkante meter 22,34 euro. Het gemiddelde in Nederland ligt beduidend lager: 13,38 euro. Het duurste stadsdeel is Centrum, waar per vierkante meter gemiddeld 25,26 euro wordt afgerekend.

Stadsdeel Zuidoost zit maar 6 cent boven het landelijk gemiddeld, de huurprijs per vierkante meter is daar 13,44 euro. Een jaar eerder betaalde je fors minder: het bedrag lag toen op net iets meer dan 10 euro per vierkante meter. Stadsdelen Oost, West en Zuid liggen tussen de 18 en 23 euro. In Noord en Nieuw-West wordt per vierkante meter rond de 15 euro betaald.

In vergelijking met de rest van Nederland stijgen de prijzen twee keer zo snel in Amsterdam. Volgens Pararius stijgen de huurprijzen vanwege de grote vraag naar huurwoningen in de vrije sector in combinatie met particuliere verhuurders die de opgelegde bemiddelingskosten van de makelaar verrekenen in de huurprijs.

Eigen aanbod 
Pararius baseert zijn berekeningen op basis van woningaanbod via de eigen site. De verhuursite verhuurt een groot aantal woningen in relatief dure wijken als Centrum en Zuid

Whatsapp