Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Iedereen heeft het recht om de stad op zijn of haar manier te gebruiken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2016, 20.14 uur

Al meer dan 5000 mensen hebben een petitie getekend voor het behoud van de festivals in de stad. Nachtburgemeester Mirik Milan en festivalorganisatoren vinden dat er te vaak geklaagd wordt over festivals, en zijn sinds enkele dagen gestart met de petitie 'Ik ben een Amsterdammer en ik ben voor festivals'.

Er wordt wat afgeklaagd over festivals in de stad. Te veel lawaai, slecht voor de natuur, het duurt te lang, er zijn altijd wel redenen te vinden om festivals te weren, volgens de klagers. En dus was het volgens nachtburgemeester Mirik Milan tijd voor een positief geluid. 'Festivals zijn heel erg belangrijk voor de stad. En daarom zijn we ook deze petitie gestart: Ik ben Amsterdammer en ik ben voor festivals. Het is tijd om een beetje een positief geluid te laten horen over de festivals. Want we vinden dat er een te negatief en eenzijdig geluid doorklinkt', meent de nachtburgemeester.

'Niet altijd in het groen'
Maar niet iedereen zit te wachten op die festivals in de stad, zoals Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren: 'Je ziet dat er steeds meer festivals in parken gegeven worden. Parken worden afgesloten, er wordt veel schade aangericht en er is veel geluidsoverlast. Ik begrijp dat mensen festivals willen, maar waarom moet dat altijd in het groen?'.

Tijd van altijd naar het park is voorbij
Milan snapt de weerstand wel. 'Maar wij vinden dat iedereen recht heeft om de stad op zijn of haar manier te gebruiken. En dat je denkt dat je elke dag van het jaar als je toevallig die dag naar buiten wil altijd een park moet kunnen gebruiken, dat is niet meer zo. Maar dan moeten er wel goede alternatieven zijn. Natuurlijk is het verschrikkelijk als er drie evenementen zijn en van alle kanten komt er geluid. Dáár moeten we goed naar kijken en met elkaar over praten. Maar wel die open en eerlijke dialoog aangaan.