Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Over twee jaar doorlopen zonder paspoort of instapkaart

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 april 2016, 22.23 uur

Over twee jaar moet het mogelijk zijn om op Schiphol door te lopen zonder een paspoort of instapkaart. De luchthaven wil dan met gezichtsherkenning gaan werken. Dit moet de rijen terugdringen.

In juni start er een proef met gezichtsherkenning bij twee gates op de F-pier, schrijft Het ParoolJe moet dan wel foto-informatie in je paspoort hebben laten scannen. Dan zou het mogelijk moeten zijn om zonder de instapkaart te laten zien door te lopen.

Gezichtsherkenning
Als de proef goed verloopt wil Schiphol in samenwerking met KLM en de marechaussee uitbreiden zodat mensen ook kunnen doorlopen bij bijvoorbeeld de paspoortcontrole. De controles kunnen dan gepasseerd worden door simpelweg het gezicht te laten zien. 'We streven ernaar om in 2018 ten minste één complete route, van vertrekhal tot vliegtuig, in gebruik te hebben genomen', zegt Albert van Veen, bestuurslid van Schiphol in de krant. Zo kun je in de toekomst met gezichtsherkenning langs de paspoortcontrole en veiligheidscheck lopen, voegt Van Veen hier aan toe.

Thuis inchecken met je gezicht
Nu moeten reizigers helemaal hun paspoort scannen. Van Veen gaat nog een stapje verder: 'Uiteindelijk willen we dat die gezichtsinformatie thuis, via beveiligde apps wordt ingelezen.' Mensen die dan thuis al hebben ingecheckt en geen bagage bij zich dragen kunnen zo doorlopen, ziet Van Veen voor zich.