Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bruine kroeg verdwijnt langzaam: 'De laatste jaren zijn twaalf klanten overleden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 april 2016, 17.18 uur

De echte Amsterdamse kroeg heeft het zwaar. Het karakteristieke bruine café verdwijnt langzaam uit het straatbeeld.

Sommige kroegeigenaren proberen zich aan te passen door bijvoorbeeld meer soorten bier op de tap aan te bieden. Anderen blijven zoals ze zijn, omdat dat nu eenmaal bij ze past: een biljart, dartbord aan de muur, en Perzische kleedjes op tafel. Amsterdamser kan het eigenlijk niet, maar toch zijn dit soort kroegen in rap tempo aan het verdwijnen. 'Van de week hebben we uit zitten rekenen. In de laatste vijf jaar zijn er twaalf klanten van me overleden. En daar komt heel weinig voor terug', zegt kroegeigenaar Joop Kooper.

Straatbeeld verandert
Het café van Joop Kooper zit al sinds mensenheugenis aan de Bos en Lommerweg, maar heeft het steeds moeilijker. En ook kroegeigenaar Gijs de Rooij die met zijn gelijknamig café aan de Javastraat zit, ziet het straatbeeld in rap tempo veranderen. 'Op elke hoek van de straat was een buurtkroeg. Maar nu zijn we in deze buurt met nog een stuk of vier, vijf, en dan houdt het op', zegt De Rooij.

Hazes
'Het gekke is, als de jeugd hier komt, willen ze allemaal Hazes horen. Dat willen ze wel, maar dan verdwijnen ze ook weer meteen. Want dan gaan ze ergens op zo'n zitzak zitten tegen de muur. En dat begrijp ik niet', zegt Joop Kooper.

Mengformule
Koninklijke Horeca Nederland wijdt het wegblijven van de gasten vooral aan de mengformule in de stad. 'Vroeger ging je na het winkelen misschien even de kroeg in om even een biertje te drinken of een kop koffie. En dat doe je nu bij de schoenenzaak want daar krijg je de koffie met je schoenen er gratis bij', zegt Kees Teer van Koninklijke Horeca Nederland. 

'Alle soorten bier'
Gijs de Rooij probeert door zich iets aan te passen toch aantrekkelijk te blijven voor het jongere publiek. 'Vroeger hadden we één biertje. We verkochten jenever en bier. Nu is het wijn, alle soorten bier. Maarja, daar moet je in mee, want anders hoor je er niet meer bij', zegt De Rooij. Kees Teer sluit zich hierbij aan: 'Vroeger had je alleen het biljart, het dartbord en een biertje. Nu zie je concepten ontstaan dat je er toch ook wat eten bij moet serveren, dat je er toch wat andere activiteiten bij moet ondernemen om mensen naar je bedrijf te lokken.'

'Bruin café is bruin café'
Maar Joop Kooper gaat hier niet meer aan beginnen. 'Daar heb ik de leeftijd niet meer voor, schat. Ik vind: een bruin café is een bruin café. Ome Jan en ome Piet die hier gewoon een borreltje willen drinken en een sigaartje willen roken. Die kunnen straks nergens meer terecht.'