Start van hoofdcontent

Stad

nl

Monument voor slachtoffers 7 mei 1945 onthuld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 mei 2016, 19.50 uur

Na precies 71 jaar is het dan eindelijk zover: de slachtoffers van het bloedbad op 7 mei 1945 hebben een eigen gedenkteken gekregen op de Dam. Daar werden, twee dagen na de capitulatie, 31 Amsterdammers doodgeschoten door Duitse soldaten. De slachtoffers waren op dat moment het einde van de oorlog aan het vieren.

Het monument bestaat uit ruim 15.000 kleine steentjes en bevat de namen van de 31 dodelijke slachtoffers. Een van de aanwezigen tijdens de herdenking was Emy Meijer-Bes, zij was twee jaar oud toen de Duitsers hun vuur op de Dam openden. 'Ik was met mijn zwangere moeder toen hier op de Dam. Het heeft altijd een enorme impact gehad op het leven van mijn moeder en dat van mij. Ik ben gewond geraakt, een schampschot langs de borst. Je hebt een litteken en dat herinnert je er steeds aan', zegt Emy Meijer-Bes.

Joop van Beek was 15 toen de schietpartij plaatsvond. Hij weet het nog als de dag van gisteren. 'Het staat in mijn geheugen gegrift dat voor mij een man zat. Hij zat op handen en knieën. Hij keek naar mij en er gulpte een dikke laag bloed uit zijn nek. Hij keek met een blik van: "Help me nou, help me nou." Maar ik was 15 jaar, ik kon niet helpen', zegt Joop van Beek.