Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Zaak advocaat Franken ook schadelijk voor Holleeder zelf'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 januari 2017, 17.29 uur

Floris Bannier, emeritus hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam, noemt de ontwikkelingen in de zaak tegen topcrimineel Willem Holleeder 'explosief'.

Lees meer: Zussen Holleeder dienen klacht in tegen advocaat broer

Vandaag meldde de Volkskrant dat de zussen van Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog een klacht hebben ingediend tegen de advocaat van Holleeder, Stijn Franken. Volgens hun advocaat Wout Morra is de klacht ingediend wegens belangenverstrengeling. Franken verdedigde Den Hartog namelijk tot het moment dat ze tegen Willem Holleeder getuigde.

'Verhoor kan helemaal mislopen'
Om Holleeder te kunnen blijven verdedigen, zou Franken hebben afgesproken dat Sandra Den Hartog door een andere advocaat als getuige zou worden gehoord. Maar hij deed dat toch zelf en dus is er een klacht tegen hem ingediend. 'Als advocaat heb je cliënten, met wie je een goede relatie moet hebben. Zeker in strafzaken en al helemaal in zo'n wespennest als waar we het nu over hebben. Als je dan de persoon die op dat vertrouwen vertrouwde, hard gaat aanpakken, dan heb je een probleem. Je krijgt een getuige die geen zin meer heeft om te antwoorden. Dat verhoor zou dan helemaal mis kunnen lopen', zegt Bannier.

Een getuige die geen zin heeft om te antwoorden kan schadelijk zijn voor de zaak van Holleeder. Bannier: 'Holleeder heeft er belang bij dat zijn advocaat volkomen vrij staat om alles te doen wat in zijn belang is, waaronder het horen van getuigen. En ook uit alle getuigenverklaringen precies dat krijgt wat de zaak van Holleeder kan steunen. Als je dan een probleem krijgt, wat we net geschetst hebben, met een nukkige getuige, dan werkt dat niet in het voordeel van Holleeder.'

'Er kunnen vervelende dingen gebeuren'
Bannier noemt de ontwikkelingen in de zaak 'explosief' en zegt dat, mocht Franken opstappen, het grote gevolgen kan hebben voor de zaak, omdat een nieuwe advocaat zich eerst het het metersdikke dossier eigen moet maken. 'De zaak kan ontploffen in die zin dat er enorme vertraging ontstaat, ruzie ontstaat, ja er kunnen echt vervelende dingen gebeuren.'

Stijn Franken wil vandaag niet reageren op de klacht die tegen hem is ingediend. Morgen is er weer een zitting in de zaak, maar Franken wist vandaag nog niet of hij er dan wel op zal reageren.