Start van hoofdcontent

Stad

nl

Misdaad BV: De operatie 'Knokkestraat' van begin tot eind

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 mei 2016, 18.58 uur

De spanning was om te snijden, tot in de top van politie en justitie. Het resultaat mocht er wel wezen, de spectaculaire aanhouding van vier zwaarbewapende jongens in de Knokkestraat. Zij waren naar alle waarschijnlijkheid op weg naar een liquidatie.

Lees ook: OM eist tot 12 jaar cel tegen verdachten Knokkestraat

Officier van Justitie Hetty Hoekstra en recherchebaas Olivier Dutilh doen in AT5's Misdaad BV stap voor stap uit de doeken hoe de operatie in zijn werk ging. Per toeval wordt er in Eindhoven een gestolen BMW gevonden met daarin onder meer drie kalasjnikovs en een jerrycan benzine. Er wordt besloten de auto te laten staan, de wapens onklaar te maken en af te wachten waar hij voor gebruikt zal worden.

'Als we de auto zouden weghalen, komt er wel een ander voor in de plaats waar we geen zicht op hebben', zegt Olivier Dutilh. 'Het was van belang dat we de verdachten echt bij de auto konden krijgen, op het moment dat we scherp hadden wat hun motieven waren, grijpen we in', zegt Dutilh.

Lees ook: Piepjonge verdachten Knokkestraat laten weinig los: 'Kan me mijn kop kosten'

abc5media_image_1

En die verdachten duiken twee weken later op. Voor officier van justitie Hetty Hoekstra breken spannende uren aan. 'Ik dacht: "Wat is dit voor rit op de snelweg, gaan ze een liquidatie plegen?"Ik had geen idee wat me te wachten stond. Wij allemaal niet.  

De meest uiteenlopende scenario's schieten door haar hoofd: 'Ik was nog bang dat ze de helikopter of het arrestatieteam zouden ontdekken. Misschien zouden ze op de vlucht slaan. Misschien zouden ze de wapens pakken en een tweede auto carjacken. Mijn belangrijkste eis voor de operatie was dat ik geen schietpartij in de stad wilde.'