Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Luchtkwaliteit Stadhouderskade slechtste van de stad'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 mei 2016, 18.25 uur

De Stadhouderskade en de Valkenburgerstraat zijn de smerigste straten van de stad als het om luchtkwaliteit gaat. Er zit daar zoveel stikstofdioxide in de lucht dat het echt ongezond is, aldus Milieudefensie. De gemeente heeft wel een aanpak om de lucht schoner te krijgen, maar die maatregelen gaan volgens Milieudefensie lang niet ver genoeg.

'Je ziet dat we in Amsterdam nog op vier punten boven de norm meten, maar dat op heel veel andere plekken de lucht ook ongezond is', aldus Anne Knol van Milieudefensie. 

De gemeente presenteerde onlangs een aanpak om de lucht schoner te krijgen, met onder andere een milieuzone voor vieze scooters. Die mogen vanaf  2018 de stad niet meer in. 'Die zorgen ook voor erg veel overlast en luchtvervuiling, dus dat is een heel goede stap. We zien ook dat de meest vervuilende auto's en oude dieselauto's hier nog steeds onbekommerd kunnen rondrijden', legt Knol uit.

Een milieuzone voor dieselvrachtwagens is er al drie jaar. Voor vieze personenauto's, zoals in Utrecht en Rotterdam, is die er niet. 'We doen het net even anders, we geven de meest vervuilende personenauto's geen parkeervergunning meer. Op die manier zorgen we ook dat vuile personenauto's niet meer in de stad welkom zijn', aldus verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho.

Milieudefensie vindt die maatregelen niet ver genoeg gaan. 'De wethouder moet ervoor zorgen dat we kunnen werken aan een autoluwe stad, een leefbare stad met schonere auto's, maar vooral erin investeren dat er ruimte komt voor fietsers en openbaar vervoer. Die zitten in de binnenstad sowieso al in de knel.' Maar daar waagt de D66-wethouder zich nog niet aan. Hij ziet meer in schoon rijden en heeft daarover afspraken gemaakt met het bedrijfsleven.