Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente: Namenwand Holocaustslachtoffers kan het beste in park Weesperstraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 mei 2016, 23.46 uur · Foto: Studio Libeskind

De gemeente heeft eindelijk een plek gevonden voor het Holocaustmonument: de groenstrook tussen de Hermitage en de Weesperstraat. Het Wertheimpark als locatie is daarmee van de baan.

Het monument is een muur van zo'n 400 meter lang, met daarop alle 102.000 namen van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het is een ontwerp van de beroemde Amerikaans-Joodse architect Daniel Libeskind, bekend van het Joods Museum in Berlijn en het One World Trade Center in New York.

Wertheimpark
Oorspronkelijk zou de namenwand in het Wertheimpark komen, maar dat idee stuitte op flinke weerstand van de buurt. Volgens de omwonenden was het Wertheimpark veel te klein voor zo'n groot monument. Ook de weduwe van kunstenaar Jan Wolkers was fel tegen het plan: volgens haar zou het ontwerp van Libeskind niet passen bij het Auschwitzmonument van Wolkers dat nu al in het park staat.

Lees ook: Onenigheid over namenwand slachtoffers Holocaust

Zoektocht
Wat volgde was een lange zoektocht naar een geschikte plek. Het Nederlands Auschwitz Comité, initiatiefnemer van het monument, wilde dat de namenwand in de oude Amsterdamse Jodenbuurt zou komen. Uiteindelijk is dus nu de keus gevallen op het parkje langs de Weesperstraat, ter hoogte van de Nieuwe Herengracht. 

Op die plek staan nu al twee monumenten die niet kunnen blijven staan: Het monument ter nagedachtenis aan Mozes Vaz Dias en het monument van de Joodse Erkentelijkheid. Voor beiden moet dus nog een andere plek worden gevonden. Hierover wordt op dit moment overleg gevoerd. Op 22 juni hoopt de gemeenteraad de nieuwe locatie voor het Holocaustmonument op de agenda te kunnen zetten.