Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel bezoekers op eerste dag A'DAM Toren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 mei 2016, 20.57 uur

Parijs heeft de Eiffeltoren, Londen de London Eye en New York de Empire State Building. Amsterdam heeft sinds vandaag ook zo'n uitkijkpunt. Na een verbouwing van anderhalf jaar heeft de voormalige Shell toren een flinke facelift gekregen en is hij omgetoverd in de A'DAM Toren. Alle toegangskaarten waren vanmiddag al verkocht.

Het idee voor het uitkijkpunt dateert al van ruim tien jaar geleden. Toen de gemeente in 2012 eindelijk groen licht gaf voor de plannen kon er anderhalf jaar geleden begonnen worden met de bouw. De opening vandaag was dan ook voor de geestelijk vader van het project een spannend moment. 'Het is echt wel een momentje van ontlading. We zijn nog niet helemaal klaar, dus ik ben nog niet helemaal tevreden. Maar misschien ben ik dat ook wel nooit', aldus initiatiefnemer Sander Groet.

Om bij het tachtig meter hoge uitkijkpunt te komen moet je eerst met de lift naar de twintigste verdieping. Dat is door de talloze ledlampjes al een belevenis op zich. 'Het is echt superleuk dat mensen uit de lift komen. Dan hebben ze natuurlijk al die lift meegemaakt. Dan komen ze met een smile binnen en dan gaan die deuren open. Dan zegt bijna iedereen "wow!"'

Hoewel sommige bezoekers klagen over de toegangsprijs van vijftien euro, zijn de meesten erg te spreken over het nieuwe uitkijkpunt. 'Ik vind het hartstikke mooi, ik ben er helemaal van onder de indruk', aldus een bezoeker. 'Ik vind het erg spannend. Ik heb eigenlijk hoogtevrees, dus ik doe heel erg mijn best om rustig te blijven bij mijn kinderen', aldus een ander.