Start van hoofdcontent

Stad

nl

Miljoenen voor Joodse slachtoffers die erfpacht na oorlog moesten betalen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 mei 2016, 19.38 uur

De gemeente stelt tien miljoen euro ter beschikking aan de Joodse gemeenschap als tegemoetkoming voor de erfpacht die Joodse oorlogsslachtoffers na terugkeer in Amsterdam moesten betalen.

Dat stelt het stadsbestuur voor aan de gemeenteraad. Het gaat om een collectieve bijdrage die in zijn geheel zal worden toegekend aan de Amsterdamse Joodse gemeenschap. Met het geld kunnen projecten of programma’s worden ondersteund, zoals bijvoorbeeld het Holocaust Namenmonument of het Nationaal Holocaust Museum.

In maart 2013 bleek uit een onderzoek van een scriptiestudente dat Joodse oorlogsslachtoffers die waren ondergedoken of gedeporteerd, bij terugkeer in Amsterdam alsnog de achterstallige erfpacht en een renteboete moesten betalen. Burgemeester Van der Laan noemde de handelswijze in 2013 'formalistisch, bureaucratisch en kil'.

De gemeente zou vijf tot tien miljoen euro hebben ontvangen door de erfpachtkwestie. Er is niet meer bij iedere woning te achterhalen hoe hoog het bedrag is, vandaar dat het stadsbestuur een collectieve tegemoetkoming wil doen. Hiermee zou de kwestie 'goed afgerond' moeten zijn.